Ana Sayfa Yaşam Alanı Aktüalite Rekorlu Cinayet Gerçekleri

Rekorlu Cinayet Gerçekleri

PAYLAŞ

İşte Guiness Rekorlar Kitabı’na giren cinayetle ilgili ilginç gerçekler…

Cinayete En Yatkın İnsan Profili

ABD Adalet Bakanlığı’na göre cinayete en yatkın insan 17-30 yaş arasındaki erkekler.Cinayetlerin neredeyse yüzde 90’ı genç erkekler tarafından işleniyor ve bunların yüzde 74.6’sınıda öldürülenler de genç erkekler oluyor.

En Genel Cinayet Yöntemi

En genel cinayet yöntemi penetre travmalardır. Örneğin bıçaklanmak veya vurulmak.

İlk DNA

Bilim adamları Ocak 2000’de insanoğlunun 60 bin yıl önceki atalarından kalan bir kemikten DNA elde ettiklerini açıkladılar.

En Geniş Insan Iskeleti Veri Tabanı

FORDISC veya FORensic DISCrimanation, insan iskeleti konusunda dünyanın en geniş veritabanıdır.Unıversity of Tennessee’deki çürüme alanının bir parçası olan bu proje antropolojistler için önemli veriler sağlıyor.Bu veriştabanı sayesinde tek bir kemik parçasından insanın boyu ,kütlesi kimi zamanda yaşı ve cinsiyeti bulunabiliyor.

İlk Suçlu Robot Resimi

Adli tıp ressamı Lois Gibson’un detaylı çizimleri sayesinde 1982’den beri ABD, Teksas’taki 173 suçlu bulundu.

DNA Analizi Ile Onaylanan Ilk Dava

13 Kasım 1998’de tecavüz suçundan hüküm giyen Robert Melias davası DNA analizi ile onaylanan ilk davasıdır.

İlk Psikiyatr

Psikiyatristler 1840’ların ortalarından bu yana uzman olarak kullanılıyorlar.Fakat bir mahkemede ifade veren ilk psikiyatr 1896’da bir cinayet davasında dinlenen,önerilebilirlik ve hafızayı yerine getirmek konularında çalışan Dr. AlbertVon Schrenk-Notzing’dir.(Almanya) Kendisi bugünde tartışılan bir konu olan, davanın kamuoyunda çok konuşulması durumunda tanıkların ifadesinin nasıl etkilendiği konusunda ifade vermişti.

En Geniş Beyin Bankası

Belmont, Massachusetts ABD’deki Harvard Beyin Dokuları Araştırma Merkezi, araştırma için toplanmış 3 bin beyin barındırıyor.Kurulduğu 1978’den bu yana 6 bin beyine ev sahipliği yapan merkez her yıl 30 sağlıklı, 240 hastalıklı beyin tedarik ediyor.

Cinayet Mahalinde En Sık Bulunan Cisim

Bational Forensic Academy’ye göre suç mahalinde en sık bulunan cisim sigara izmaritidir. Fakat bulunan izmaritlerin yüzde 30’u polisler tarafından atılıyor.

Parmakizi

Parmakizi ile yapılan tanımlama, İngiltere’nin yönetimindeki Hindistan’da polis şefi olan ve daha sonra Londra’da polis komiseri olan Edward Henry (İngiltere) tarafından 1896’da yapılmıştır.

Bir Adli Olayda Ilk Kez DNA’nın Kullanılması

Dünyada ilk DNA testinin kullanıldığı dava 1986 ile 1988 yılları arasında Leicestershire, İngiltere’de gerçekleşen iki adet tecavüz-cinayet olayıdır.1983’te Linda Mann (İngiltere) ve 1986’da Dawn Ashworth (İngiltere) öldürülmüştü.Richard Buckland adlı genç ilk cinayeti işlediğini itiraf etse de yapılan DNA testi bu ifadeyi yalanlamıştı.Böylece Buckland DNA testiyle temize çıkan ilk kişi oldu.Gerçek katil, Colin Pitchfork yine DNA testiyle teşhis edilerek 1988’de ömür boyu hapse mahkum edildi.

Böcek Biliminin Adli Tıp Amaçlı Ilk Kullanımı

Adli tıp bioloğu Mark Benecke’ye göre böceklerle ilgili çalışmaların suç davalarında kullanılması 13. yy’da Sung T’zu tarafından yazılan Hsi Yuan Lu adlı kitaba dayanır.Bir bıçaklama olayını araştıran T’zu çalışanlarına oraklarını yere bırakmalarını söyledi,ardından sinekler üzerinde görünmeyen kan parçaları olan orağa üşüştü ve orağın sahibi cinayeti itiraf etti.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here