Ana Sayfa Yaşam Alanı Yeme-İçme Akşamdan Kaldınız Ne Yapmalısınız?

Akşamdan Kaldınız Ne Yapmalısınız?

PAYLAŞ

Aşağıdaki önerilere uyarak ‘akşamdan kalma’ durumunun başınıza gelmesinden kurtulun…
Akşamdan kalmışlık, fiziksel, zihinsel ve ruhsal birçok sıkıntıya neden oluyor. Bu rahatsızlıkların başında baş ağrısı, ishal, titreme, bitkinlik, mide bulantısı, rehavet çökmesi, ağız kuruluğu, mide ve bağırsaklarla ilgili şikayetler, terleme ve endişe geliyor.

Uzmanlara göre, alkol alımı sonrası şikayetler, alkol tüketiminden sonraki sabah yani kandaki alkol oranının düşüşe geçtiği sırada ortaya çıkıyor. Belirtiler kandaki alkol oranının sıfıra inmesiyle doruk noktasına ulaşıyor ve rahatsızlıklar 24 saat sürebiliyor.

Aşırı alkol alımından kaçınmaktan başka bilinen, kanıtlanmış herhangi bir tedavisi olmamakla birlikte, araştırmacılar akşamdan kalmalıkta işe yarayacak bir takım stratejiler ve ilaçlar öneriyorlar.

Uzmanların özellikle yılbaşında içkiyi fazla kaçıranlar için sundukları öneriler şunlar:

* Cin gibi açık renkli içkileri tercih edin. Açık renkli içkiler, düşük konjener seviyeleri nedeniyle koyu renklilere oranla, ertesin gün sizi daha az etkiliyor. Yüksek konjener seviyesine sahip kırmızı şarap, viski gibi içkiler ise ertesi gün sizi olumsuz yönde etkileyerek akşamdan kalma olmanıza neden oluyor.

* İçki içmeden önce yağlı yemekler yemek, alkol emilimini azaltmaya ya da ertelemeye yardımcı oluyor.

* Fruktoz açısından zengin olan bal ve domates suyu tüketimi vücudun alkolü daha etkili bir şekilde sindirmesine yardımcı oluyor. Massachusett Üniversitesi’nden araştırmacıların buldukları sonuçlar, fruktozun, vücudunuzdaki alkolü daha hızlı bir şekilde yakmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

* Kafein, kan damarlarını darlaştırdığı için içkiden sonraki baş ağrısının giderilmesinde etkili bir rol oynuyor.

* İçkiyi içmeye başlamadan 5 saat önce yenen Hint inciri, şiddetli akşamdan kalmalık rahatsızlıklarını yarıya indiriyor.

* Yulaf ezmesi gibi yiyeceklerde bulunan vitamin B6’nın, akşamdan kalmalık belirtilerini yüzde 50 aza indirdiği Kaliforniya Üniversitesi’nce kanıtlandı.

* Fazla içki tüketimimin neden olduğu ertesi gün rahatsızlıklarını azaltmada soğan çorbası önemli bir yere sahip.

* Sık sık su içmek de bu rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı oluyor.

* Maden suyu gibi mineralli ve elektrolitli sıvılar içmek, içkinin neden olduğu susuzluğu hafifletmekte size yardımcı olur.

* Limon, akşamdan kalmalığın neden olduğu baş ağrısını hafifletmekte büyük rol oynuyor.

* Aspirin gibi anti-inflamatuar ilaçlarda bulunan tolfenamik asit, aşırı alkol alımı sonrası yaşanan rahatsızlıkların azaltılmasında yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalarda, yoğun içki tüketimi yapan fakat yatmadan önce aspirin içen insanların ertesi sabah, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlerle daha az karşılaştığı ortaya çıktı.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here