Ana Sayfa Yaşam Alanı Müzik CD’lerinize Ne Olacak?

CD’lerinize Ne Olacak?

PAYLAŞ

En son ne zaman bir müzik CD’si satın aldınız? Pek çoğumuz için bu soru “en son ne zaman VHS kaset kiraladınız?” sorusuyla eş değer. Peki, bir zamanlar satın aldığınız onca parlak CD şimdi ne olacak?

Daha mp3 çalarlar, iTunes ve müzik paylaşım siteleri ortada yokken bir sürü para bayılıp üst üste yığdığınız CD’leriniz toz toplamaya devam mı edecek?

Her ne kadar eskide kalmış gibi gözükse de, CD’ler aslında hemen dijital çöplüğe terk edilecek şeyler değil (en azından içlerinden ihtiyacınız olan müziği almadan!). Öncelikle, CD’lerinizdeki müziğin kalitesi mp3’lerden fersah fersah ötededir. Mp3 dosyalarının ufak olmasının bir nedeni var. İçlerinde CD’den çok daha az data (veri) barındırıyorlar, bu yüzden de müzik kalitesinden ödün vermek zorundalar. İkinci olarak, bugünlerde çoğu müzik türünü ve albümü online olarak bulmak mümkün olsa da, sahip olduğunuz kimi az bilinen albümlere çevrim içi erişmek hâlâ pek mümkün değil.

Bu durumda, beş yıldır rafta durup duran CD yığınınız için nasıl bir yol izlemelisiniz? Yapmanız gereken şey o kadar da zor değil.

Kendiniz Yapın

Mac kullanıyorsanız: Bilgisayarınızda iTunes zaten bulunuyor. Tek yapmanız gereken, ayarlar menüsünden “CD takılınca otomatik olarak dönüştür” seçeneğini işaretlemek. Aynı yerden müziğinizin özelliklerini de ayarlayabilirsiniz. Yeriniz bolsa, en yüksek kalitede aktarım için AIFF veya Apple Lossless Encoder seçin. Müzik dosyalarınızın boyutu sizin için önemliyse mp3 olarak aktarım yapabilirsiniz. Ancak daha önce de dediğimiz gibi, dosyaları küçük tutabilmek için (kimilerinin fark edilmeyeceğini iddia ettiği) bir miktar kalite farkını da göze alabilmelisiniz.

Windows kullanıyorsanız ve bilgisayarınızda iTunes yüklü değilse: Hem ücretsiz (örneğin Winamp veya CdEx) hem de ücretli (örneğin Nero) pek çok alternatif arasından CD’lerinizi bilgisayar ortamına aktaracak bir yazılım seçmelisiniz. Yine, depolama alanı probleminiz yok ise FLAC (Free Lossless Audio Codec) gibi kayıpsız bir format kullanabilirsiniz. Aksi durumda mp3’ten şaşmayın.

CD’leri aktarım işinin büyük bölümünü bilgisayarınız halledecektir (hatta şarkı isimleri ve albüm kapağının resmine varıncaya kadar otomatik olarak ekleyecektir). Ama yine de her birkaç dakikada bir CD’yi çıkartıp yenisini takmak zorundasınız.

Birkaç diskteki müziği bilgisayara aktardıktan sonra, işleme bir ara verin ve yeni oluşturduğunuz müzik dosyalarını test edin. Hiçbirinde teknik veya akustik olarak herhangi bir problem olmadığından emin olun. Hatta işe giderken dinleyecekmiş gibi, taşınabilir müzik çalarınıza transfer edip dinleyin. Her şey yolundaysa ve ses kalitesi sizi tatmin ettiyse, kalan diskleri de aktarabilirsiniz.

Tüm CD’ler bilgisayara aktarılınca sıra geldi en önemli adıma: Yedek alın! Değerli arşivinizi büyük hacimli bir harici sabit diske kopyalayın. Hatta internet tabanlı bir “bulut yedekleme” de yapmaya çalışın, ancak ülkemizdeki bağlantı hızıyla bu işlemi tamamlamak oldukça uzun sürebilir.

Biraz uğraşarak, tüm müzik CD’lerinizi bilgisayara aktardıktan sonra, sıra geldi onların tadını çıkarmaya! Uzun zamandır uzak kaldığınız bazı albümleri dinlemek eminiz ki çok hoşunuza gidecek. Şimdi bir de, üst üste yığılmış CD’lerinizden açılan yeri nasıl değerlendireceğinizi düşünmeniz gerekiyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here