Ana Sayfa Yaşam Alanı Motorize Ekip Yağız Avcı Kalkış İzni İstiyor

Yağız Avcı Kalkış İzni İstiyor

PAYLAŞ
Prev2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

Röportajın bitiminde tüm içtenliğiyle sorularımızı cevaplayan Yağız Avcı’ya teşekkür ediyoruz. Hazır adrenalin seviyemiz içinde bulunduğumuz garajdaki 280 beygirlik motor sesleriyle yükselmişken röportajın ikinci kısmı için yolumuza koyuluyoruz. Şimdi de genç ve yetenekli co-pilotlardan Soner Tamer’i görmeye gidiyoruz.

soner-tamer

Ford Rallye Sport Turkey takımında sezonun üçüncü yarışıyla beraber yarışmaya başladığı Yunus Kolcu eşliğinde etapların tozunu alan Soner Tamer’i görünce ralli sporundaki gençleşmenin kanıtının doğru olduğunu gördüm. Şu an Grup N Sınıf 3’e ikinci sırada giren ekibin co-pilotu Soner Tamer’in ralli tutkusu üzerine biraz sohbet ettik.

Tüm gözler, ödüller, şan, şöhret genelde pilotun olur bu duruma ne diyeceksin?

Başarının gizli kahramanı diyebiliriz yardımcı sürücüler için. Otomobili sürdüğü için tüm dikkat pilota veriliyor. Bize sadece yeri geldiğinde değiniliyor. Yarıştan özet yayınlanırken araç içi görüntülerde bizim sesimiz var, yüzümüzden çok sesimiz tanınıyordur heralde (gülüyor). Sonuçta bir yardımcı sürücü olmadan, sürücü de olamıyor, yarışamıyor. Rallide başarı takım çalışmasıdır ancak konu medya ya da halk ilgisine geldiğinde dikkat her zaman direksiyondaki kişiye çevrilir.

Herhalde ezber yeteneğin çok iyidir? Bir yarış öncesi ne gibi antrenmanlar yaparsın?

Her yarıştan yaklaşık iki hafta önce uykumu düzene sokuyorum ve beslenmeme dikkat ediyorum. Organizatör kulüp, yarışın haritasını yayınladığında, Google Maps’ten normal ve özel etaplara bakıyorum. Not çıkartma antrenmanına çıkmadan bize rotamızı tarif eden roadbook adında yol kitabı dağıtılıyor ve detaylarıyla nereye gideceğimiz anlatılıyor ama yine de önceden bilgi sahibi olmak çok güzel.

Yarış anında dikkatin had safhada olması gerekiyor. Bir anlık hata, bir anlık kendinden emin olmayan ses tonuyla notu okumak sürücüyü de tedirgin ediyor ve ayağını gazdan çekmesine neden oluyor. Bu da tabi ki zaman kaybı demek. Bunun önüne geçmek için de antrenmanlardan sonra yani yarıştan önceki gece yol notlarımı kontrol ediyorum. Okunması zor bir şekilde yazdıysam düzeltiyorum.

En sevdiğin yol tipi nedir?

Toprak ve teknik etaplar. Yani bizim vıdı vıdılı dediğimiz çok virajlı daha zorlayıcı etaplar.

Co-Pilot olmaya karar verdik diyelim ne yapmamız gerekiyor? Bu işe gönül verenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursun?

En başından anlatayım. Bir süre rallileri yerinden izlemek ve camiadan insanlarla tanışmak en önemli noktalardan birisi. Diğeri de, yarış anında otomobilin içerisindeki yönetici siz olduğunuz için kuralları bilmek. Ben bu kural olayını, yarışmaya başlamadan önce gözetmen olarak yarışlarda görev alarak hallettim. En önemlisi birlikte yarışacağınız bir sürücü bulmanız gerek tabi ki. Camianın içerisine girdiğinizde önünüze fırsatlar çıkıyor ve değerlendiriyorsunuz. Yardımcı sürücü arkadaşlar edinmeniz, bu yolda ilerlemek istiyorsanız oldukça önemli tabi ki.

En çok birlikte yarışmayı istediğin pilot ve otomobil?

İki Fransız asfalt ustası, Jean Ragnotti ve Gilles Panizzi ile yarışmayı çok isterdim. Otomobil olarak da kişisel tercihim kitcarlardan yana. Renault Maxi Mégane ile geçen sezon bir kaç tırmanma yarışından önce antrenman yapmıştım ama uzun bir rallide o araçta sağ koltukta yer almak isterim.

Röportaj: Alp Türkalp

Prev2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here